Cum să repari o ușă de garaj defectă: sfaturi utile de la Alexiana Group
O ușă defectă, de regulă, necesită intervenția noastră. Totuși, sunt unele lucruri pe care le poți face, doar pentru a te asigura că nu e vorba de ceva mai serios. Află aici cum să o repari!
Mulți oameni sunt curajoși sau caută să evite costurile unui reparații, motiv pentru care întrebările precum “cum sa repari o usa de garaj defecta” sunt des căutate pe internet. Ei bine, dacă unele firme de uși de garaj sau site-uri de bricolaj explică pas cu pas reparația, noi nu o vom face, din cauză că repararea unei uși de garaj, fără ajutor și fără pregătire tehnică, este de-a dreptul periculoasă.
Totuși, iată care sunt lucrurile pe care le poți face chiar tu:
- Identifică problema: cum se mișcă ușa, dacă face zgomote neobișnuite etc.
- Verifică șinele/rolele/cablurile/arcurile și alte componente de semne de uzură.
- Verifică senzorii fotoelectrici (dacă sunt murdari sau obstrucționați)
- Verifică bateriile telecomenzii, dacă este cazul.
- Verifică șinele – dacă au îndoituri sau nu.
- Strânge șuruburile șinelor dacă joacă.
- Lubrifiază părțile mobile.
- Verifică setările limită ale motorului.
- Verifică cablul de deblocare manuală.
Cu sinceritate – cei de acasă nu pot face prea multe lucruri pentru a repara o ușă de garaj cu adevărat stricată. Îți recomandăm să faci poze la piesele pe care le suspectezi a fi defecte și să ne contactezi – de multe ori, problema se repară rapid, dar vei avea nevoie de intervenție din partea unui profesionist, pentru a nu te pune în pericol.
Care sunt problemele care necesită intervenția noastră?
- Arcuri de torsiune rupte sau defecte.
Arcurile sunt, pe departe, printre cele mai periculoase piese. Ele se află mereu sub tensiune externă și pot cauza chiar și decesul dacă nu sunt manipulate corect. Deci, merită să subliniem acest lucru: nu e de joacă cu ele. Contactați-ne degrabă dacă apar probleme la arcuri.
- Cabluri rupte sau desfăcute.
- Ușă dezechilibrată.
- Deteriorări structurale ale ușii.
- Probleme cu motorul ușii.
- Defecțiuni la rețeaua de electricitate și conexiune.
Ce sfaturi utile avem pentru tine?
Înainte de a efectua orice reparație, deconectează întotdeauna alimentarea motorului cu energie – vei preveni, astfel, pornirea accidentală a ușii. De asemenea, urmează regulile logice de siguranță:
- Nu introdu mâinile, degetele, picioarele sau orice altceva în mecanismele în mișcare.
- Nu încerca să repari arcurile sau cablurile.
- Contactează-ne fără grijă pentru orice problemă, oricât de mică pare să fie.
Practic, nu putem repeta îndeajuns faptul că ușile sunt un sistem complex, care devine realmente periculos atunci când se defectează. Deși sunt rare cazurile în care defecțiunile sunt atât de grave încât să devină un pericol, cert este că lucrurile în această industrie merg pe principiul suflatului în iaurt sau better safe than sorry, cum s-ar zice în engleză. Acestea fiind spuse, trebuie să știi că defecțiunile pot fi prevenite.
Prevenirea defecțiunilor: ce trebuie să faci ca să nu ne chemi (cu excepția lucrărilor de mentenanță, desigur)
Suntem conștienți că lucrările de reparație pot fi inconveniente pentru multe persoane, căci ele costă timp, nu doar bani. Așadar, nu e o problemă pentru noi să ne deplasăm la clienți, ci este, pur și simplu, vorba de confortul tău. Așadar, iată ce poți face pentru a ne chema doar periodic, la verificările de rigoare.
Cum să previi defecțiunile:
- Inspectează periodic ușa: caută semne de uzură, rugină, îndoituri, crăpături, slăbiri sau orice altă deteriorare de genul. Ascultă și ce sunete face ușa când intră în funcțiune, sau dacă aceasta se mișcă sacadat sau greu.
- De două ori pe an sau mai des, lubrifiază părțile mobile: rolele, șinele, balamalele și lanțul/cureaua motorului.
- Curăță șinele de câteva ori pe an, cu ajutorul unei cârpe umede. Nu este necesar să folosești detergenți sau soluții de curățare, trebuie doar să îndepărtezi praful sau frunzele și alte obstrucții.
- Verifică și întreține feroneria. Strânge șuruburile, piulițele, balamalele etc.
- Testează echilibrul ușii o dată pe lună, folosindu-te de maneta de deblocare manuală. Ridică ușa până la jumătate – dacă rămâne pe poziție, este echilibrată. Dacă nu, trebuie să ne chemi, pentru că are de-a face cu arcul de torsiune.
- Testează sistemele de siguranță. În timp ce ușa se închide, împinge un obiect precum un pantof sau o mătură prin senzor. Ușa ar trebui să se oprească și să se redeschidă. Dacă nu merge acest sistem, contactează-ne!
- Curăță periodic panourile ușii.
- Verifică garniturile de etanșare de 1-2 ori pe an.
- Nu amâna revizia profesională la fiecare doi ani!
Acum știi ce trebuie să faci – dacă ai nelămuriri, îți stăm cu drag la dispoziție.